16 stycznia 2012

Ciekawostki i pomysły na wieczorki nie tylko karnawałowe...

Pani zima dodała jednak uroku dekoracjom świątecznym, które teraz możemy traktować jako dekoracje karnawałowe. 
A w karnawale - wiadomo -  nie tylko bale, ale i spotkania towarzyskie w domach. Prawie w każdym poradniku znajduje się mnóstwo przepisów jak przygotować karnawałowe menu, aby było smaczne i kolorowe. 
Kilka takich ciekawych pomysłów z różnych spotkań zaprezentuję. 

Pięknie wygląda ananas przekąskowy. Rzędami wbite w owoc ananasa znajdują się - jak szlaczki w zeszycie pierwszoklasisty - gotowe do zjedzenia kostki sera, mandarynki, oliwki, pieczarki, papryka pokrojona w kostkę. Na pióropusz ananasa narzucone jak asparagus cieniutkie frankfuterki.  Barwna i przyciągająca to przystawka, nie zajmująca wiele miejsca a przede wszystkim smaczna. 
Na drugiej fotografii stylizowany piórami bażant, też wypełniony rożnymi przekąskami. 
Pieczona szyneczka podana na gorąco ustylizowana jest na prosiaczka, a  z barszczykiem może stanowić tzw. ciepłe danie.
Ostatnie zdjęcie przedstawia prezencik - bukiecik z lizaczków, które można użyć później dla dzieci na nagrody w mini konkursach. 
Jest jeszcze wiele innych super ciekawych pomysłów dekoracji stołu.
Niektóre są oczywiście dziełem zawodowych kucharzy - jak łódź z żaglami z liści sałaty załadowana smakowitościami itp.
Najbardziej jednak wzbudzają zachwyt dekoracje wykonane przez nas samych, jak chociażby buteleczka przez nas przyrządzonej nalewki z własnoręcznie wykonaną ciekawą etykietą - z jakiej to spiżarni ten przedni trunek pochodzi...
Tym wpisem chciałam podkreślić, że nie zawsze trzeba zamawiać wspaniałości w restauracji, lecz uruchomić swoją wyobraźnię...wzbudzać zachwyt gości i bawić się trochę z poczuciem humoru.Majka47  

1 komentarz:

  1. Majko, nigdy nie zamawiałam jedzenia z restauracji na domową imprezę. Czego jak czego, ale wyobraźni mi nie brakuje, więc przystrajam i wymyślam sama:) Inspiracje czerpię z różnych publikacji...
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń