18 kwietnia 2015

Imieniny, urodziny, jubileusze.

Piękne, uroczyste i miłe są spotkania gdy my czy nasi bliscy właśnie świętują  jakąś rocznicę czy imieniny. 
Jak się jednak zmienia forma i jakość tych spotkań. Dawniej było to spotkanie przy placku z serem, torcie i kawie, oczywiście w domu (wcześniej trzeba było wystawić przeszkadzające meble, pożyczyć krzesła od sąsiada) lub na dworze pod rozłożystym drzewem. Potem był czas kanapek, ewentualnie jednego ciepłego dania. I tylko słychać było  gdzieś z daleka, że w innych krajach nie robi się przyjęć w domu, tylko gości zaprasza się do lokalu. Zgroza! Jak to możliwe, jakie to nieposzanowanie rodziny i bliskich! Nic nie przygotować w domu? Zabrać gości do lokalu? To niemożliwe! Tymczasem przyszedł okres cateringu, zamawiania gotowych dań, nawet udekorowanych do domu na określoną godzinę, nawet z obsługą! To już była Europa i Ameryka razem wzięte!Królowały na stołach "koryta" i pieczone prosiaki, golonka, kapusta i pierogi. Polskie dania na swojskim obrusie. Aż wreszcie przyszedł ten czas. Bardzo często praktykuje się zapraszanie gości do zamówionego lokalu, z uzgodnionym wcześniej menu, bez wystawiania krzeseł i pracochłonnego przygotowywania przyjęcia. Wszyscy się pomieszczą, złożą życzenia i upominki i będą się dobrze bawili, wspólnie wspominając, jak to ongiś bywało. I chyba tylko toasty pozostały bez zmian. Zdrówka!Majka47

3 komentarze:

  1. Rzeczywiście bywało kiedyś inaczej, ale i pani domu musiała częściej zakasywać rękawy by wszystko dobrze się udało. W lokalu spokojniej, bo się zje, zapłaci i nie myśli by potem sprzątać i myć naczynia... wspomina się tamte czasy owszem.. czasem powracam do nich i robię coś w domu, ale zazwyczaj wygrywa wygodnictwo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Obydwie formy mają swój urok. A jeśli ktoś nie ma miejsca aby pomieścić gości to lokal jest jedynym rozwiązaniem.

    OdpowiedzUsuń