A w karnawale - wiadomo - nie tylko bale, ale i spotkania towarzyskie w domach. Prawie w każdym poradniku znajduje się mnóstwo przepisów jak przygotować karnawałowe menu, aby było smaczne i kolorowe.
Kilka takich ciekawych pomysłów z różnych spotkań zaprezentuję.
Na drugiej fotografii stylizowany piórami bażant, też wypełniony rożnymi przekąskami.
Pieczona szyneczka podana na gorąco ustylizowana jest na prosiaczka, a z barszczykiem może stanowić tzw. ciepłe danie.
Ostatnie zdjęcie przedstawia prezencik - bukiecik z lizaczków, które można użyć później dla dzieci na nagrody w mini konkursach.
Jest jeszcze wiele innych super ciekawych pomysłów dekoracji stołu.
Niektóre są oczywiście dziełem zawodowych kucharzy - jak łódź z żaglami z liści sałaty załadowana smakowitościami itp.
Najbardziej jednak wzbudzają zachwyt dekoracje wykonane przez nas samych, jak chociażby buteleczka przez nas przyrządzonej nalewki z własnoręcznie wykonaną ciekawą etykietą - z jakiej to spiżarni ten przedni trunek pochodzi...
Tym wpisem chciałam podkreślić, że nie zawsze trzeba zamawiać wspaniałości w restauracji, lecz uruchomić swoją wyobraźnię...wzbudzać zachwyt gości i bawić się trochę z poczuciem humoru.Majka47
Majko, nigdy nie zamawiałam jedzenia z restauracji na domową imprezę. Czego jak czego, ale wyobraźni mi nie brakuje, więc przystrajam i wymyślam sama:) Inspiracje czerpię z różnych publikacji...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)